New York Şehri okulları, hile yapma ve yanlış bilgilendirme korkusu nedeniyle ChatGPT’ye erişimi yasakladı

Şehrin eğitim departmanı, cihazlarında ve ağlarında AI chatbot’a erişimi yasakladı – ancak öğrenciler bunu kendi telefonlarında ve dizüstü bilgisayarlarında kullanmaya devam edebilecek.

New York Şehri Eğitim Bakanlığı, AI aracının öğrencilerin eğitimine zarar vereceği korkusuyla ağlarında ve cihazlarında ChatGPT’ye erişimi engelledi.

Departman sözcüsü Jenna Lyle, hikayeyi ilk kez yayınlayan eğitim odaklı haber sitesi Chalkbeat New York’a yasağın “öğrenci öğrenimi üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerden ve içeriğin güvenliği ve doğruluğuyla ilgili endişelerden” kaynaklandığını söyledi. ”

Lyle, “Araç, sorulara hızlı ve kolay yanıtlar verebilirken, akademik ve yaşam boyu başarı için gerekli olan eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmez” dedi.

ChatGPT, geçen Kasım ayında San Francisco merkezli AI şirketi OpenAI tarafından yayınlandı ve makine öğreniminin eğitimden yanlış bilgilendirmeye ve iş dünyasına kadar her şey üzerindeki potansiyel etkileri konusunda büyük bir tartışmaya yol açtı.

ChatGPT’nin en devrim niteliğindeki kalitesi, onu herkesin kullanabilmesidir.

ChatGPT’nin en devrim niteliğindeki kalitesi, açık erişimli kullanıcı arayüzü ve soruları insan benzeri bir dilde yanıtlayabilmesidir. Araç, yalnızca internetten kazınmış verileri kullanarak çok çeşitli konuları tartışabilmekle kalmıyor, aynı zamanda ortaçağ dörtlüklerinden sitcom senaryolarına kadar farklı stil ve türlerde yazmak gibi bir dizi dilbilimsel numara da yapabiliyor.

Ancak ChatGPT, en son yapay zeka dil sistemlerinin (büyük dil modelleri veya LLM’ler olarak bilinir) tümünde ortak olan hatalardan da muzdariptir. İnternetten kazınmış verilerle eğitildiğinden, yanıtlarında sıklıkla cinsiyetçilik ve ırkçılık gibi önyargıları tekrarlar ve güçlendirir. Sistem aynı zamanda tarihsel tarihlerden bilimsel yasalara kadar basitçe bilgi oluşturmaya ve onu doğru bir gerçekmiş gibi sunmaya eğilimlidir.

Bu özelliklerin – akıcılık, erişilebilirlik ve yanlış bilgilendirme – kombinasyonu, aracı özellikle eğitimciler için endişe verici hale getiriyor. Birçok öğretmen, ChatGPT gibi yazılımların, öğrencilerin evde deneme yazma becerilerini test etmeyi esasen imkansız hale getirdiğini söyledi. ChatGPT işi sizin yerinize saniyeler içinde halledebiliyorsa neden bir ödev yazmaya zahmet edesiniz ki? Yapay zeka tarafından oluşturulan yazıyı tespit eden araçlar zaten mevcut olsa da, bu sistemlerin ne kadar doğru olacağı veya öğrencilerin yapay zeka tarafından oluşturulan metinde basit değişikliklerle onları alt edip edemeyeceği belli değil.

Ancak diğerleri, tıpkı Google Arama ve Wikipedia gibi daha önceki yıkıcı teknolojilere uyum sağladığı gibi, eğitim sisteminin bu teknolojinin görünümüne uyum sağlamak zorunda kalacağını savunuyor. Örneğin, yeni test standartları yüz yüze sınavlara daha fazla odaklanabilir veya bir öğretmen öğrencilerden yapay zeka sistemlerinin çıktılarını sorgulamalarını isteyebilir (tıpkı çevrimiçi bulunan bilgi kaynaklarını sorgulamalarının beklendiği gibi).

Ancak bu tür uyarlamalar zaman alacaktır ve yakın gelecekte diğer eğitim sistemlerinin de yapay zeka tarafından üretilen yazıları yasaklaması muhtemeldir. Soru-Cevap sitesi Stack Overflow’u kodlamak gibi bazı çevrimiçi platformlar, ChatGPT’nin sitelerinin doğruluğunu kirletmesinden endişe eden aşırı kullanıcıları zaten yasakladı.

(Kaynak: theverge)

Author avatar
Hüseyin Aydın
https://royaltech.net

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir